FARABİ

FARABİ

05.12.2020 884

FARABİ KİMDİR ?

Fârâbî ünlü filozof ve bilim adamıdır. Tam adı: Ebu Nasr Muhammed bin Muhammed el-Farabi'dir. Ancak Farabi'ye ait bazı el yazmalarında Ebu Nasr Muhammed bin Muhammed el-Tarkanî olarak da geçer. Batı felsefe dünyasında Alfarabius adı ile bilinmektedir. Hem İslam dünyasında hem de Batı'da çok iyi tanınmaktadır. Gökbilimci, mantıkçı ve müzisyendir. Farabi, ilimleri metafizik, matematik ve fiziki ilimleridir.Farabi bütün eserlerini Arapça yazmıştır..

873 yılında Türkistân'ın fârâb şehrinde doğdu. İlk tahsilini Farab'da gördü. Daha sonra Rey ve Bağdat Medreselerinde okudu. Bağdat'a mantık ve felsefe ilmini öğrendi. Burada hıristiyan filozof Ebû Bişr Mettâ bin Yûnus'tan felsefe alanında ders aldı. Arapça, Farsça, Grekçe ve Lâtinceyi çok iyi derecede öğrenerek aristo ve Eflâtun'un eserlerini bir çok defa okudu. 


Farabi dini eğitimini tamamladıktan sonra bir süre kadılık yapmıştır. Ebû Bekr Serrâc'dan gramer ve mantık okudu. Farabi'nin mantık dışında dil bilgisi, epistemoloji, dil felsefesi, doğa felsefesi, psikoloji ve metafizik üzerinde de uzmanlaşmıştır. 941 senesinde Haleb'e yerleşti. Vaktini felsefî düşüncelerini kaleme almakla geçirdi. Kitaplarını Arapça yazdı. 950 yılında 80 yaşlarında Şam'da vefat etti.